De 5 meest gemaakte fouten in portret foto's

1. Niet de juiste hoek kiezen!

Een van de meest gekke dingen vind ik mensen die zodra ze een camera in handen krijgen door de knieën zakken en alles van beneden gaan fotograferen. Iedereen die wel eens de selfie camera per ongeluk heeft geopend weet dat dit absoluut geen goede look is. 

 

Het beste is om je eigen ideale hoek te ontdekken en deze toe te passen. Met klanten maak ik vaak even zo'n 9-luik. Beweeg je hoofd in een rondje en leg dit vast en maak er een collage van in een app zoals Meitu. Zo ontdek je al snel je beste hoek!

 

Als ik dus een selfie maak of iemand richt een camera op mij dan beweeg ik m'n wang dus razendsnel naar links. Ook super handig als je bijvoorbeeld rondloopt op een netwerk evenement en er duikt een fotograaf uit het niets op.  Heb je zelf zo'n overzicht al een keer gemaakt laat dit dan ook zeker aan je fotograaf zien.

2. Niet op de achtergrond letten!

Dit is een klassieker! Zo gefocust zijn op je onderwerp dat je helemaal vergeet om naar de achtergrond te kijken. Soms met hilarische resultaten zoals op deze foto maar meestal verpest het een foto of levert het heel veel extra bewerking op. 

 

Pas vooral op voor:

 • Palen achter hoofden
 • Takken achter hoofden
 • Rommel op de grond

Als je dus een shoot in de buitenlucht gaat doen kies voor een neutrale achtergrond. Een mooie muur of open plek in het park bijvoorbeeld. Als je met een fotograaf werkt is dit ook het beste om van te voren te bespreken. Het voordeel van een professionele fotograaf is bovendien dat deze met een groot diafragma kan werken waardoor de achtergrond mooi onscherp wordt. 

 

 In de studio is het belangrijk om de kleding af te stemmen op de achtergrond. Trek bijvoorbeeld geen witte blouse aan voor een witte achtergrond om een 'floating head' te voorkomen. Bespreek de verschillende studio achtergronden en je kledingkeuzes daarom altijd met je fotograaf.

 

Foto door Brian R Kelly

3. Duckface, Blowfish face etc.

Hippe gezichtsuitdrukkingen zoals de duckface of de blowfish face zijn eigenlijk gewoon belachelijk. Toch zijn ze populair omdat ze een aantal positieve effecten hebben op het gezicht. Lippen lijken groter en je wangen smaller. Maar dat effect is ook te verkrijgen door veel subtielere trucjes dan een eend na te doen.

 

Een klassieker is je kin uitsteken. Dit doet meteen wonderen voor je kaaklijn en wangen. Alles wordt onmiddelijk een stukje strakker. Daarna kun je of je kin omhoog of omlaag houden. Dit is afhankelijk van je gezichtsvorm daar kun je  achter komen door het overzicht van nummer 1 te maken.

 

Een ontspannen, mooie mond krijg je door je lippen zacht te sluiten maar je tanden niet op elkaar te zetten. Zo heb je geen spanning in je mond.

 

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om te lachen. Een lach kent verschillende stadia: van een Mona Lisa glimlach tot hoofd-achterover-tandvlees-bloot schaterlachend. Jouw perfecte foto lach ligt daar ergens tussenin. Het beste kun je die lach in de spiegel oefenen. Begin met een kleine lach en maak die vervolgens steeds groter.

 

 

4. Foto's in de felle zon maken

Niets nodigt meer uit om naar buiten te gaan dan een mooie zonnige dag. Maar om portretfoto's te maken is dit verre van ideaal. Fel zonlicht is ontzettend hard waardoor het hoge contrasten in het gezicht oplevert, dat is nooit flatteus. Daarnaast is in de zon kijken absoluut niet prettig dus iedereen heeft dichtgeknepen ogen. 

 

Het is daarom beter om schaduw op te zoeken of zelf te creëren  met een scherm. Alleen het gezicht hoeft in de schaduw te vallen een zonnige achtergrond is natuurlijk heel mooi. Maar pas dan wel op voor het lijstje van nummer 2 in de achtergrond! 

5. Te ver gaan in de nabewerking

In 2007 was dit mijn eerste publicatie in ZOOM Magazine. Daar ben ik nog steeds trots op maar als ik nu naar deze foto (een zelfportret) kijk schaam ik me diep voor de nabewerking! Er is geen enkele porie meer te zien op de huid. De opgetekende wimpels, het super onnatuurlijke oogwit volgens mij heb ik zelfs mijn irissen vergroot. Flink nabewerken is heel verleidelijk, zeker als het je eigen gezicht is. Maar pas daar dus mee op het ziet er al snel nep uit! 

 

Bovendien zijn verschillende nabewerkingen ook minder geschikt voor verschillende doeleinde. Als je een beauty blogger bent past een glamour edit van de huid bij je werkzaamheden. Maar zo'n edit is veel minder geschikt bij bijvoorbeeld een business coach. Van een coach verwacht je eerlijkheid en openheid, een heftig geretoucheerde foto kan dan de illusie wekken dat je dingen wilt verbergen of niet het idee hebt jezelf te kunnen zijn. 

 

Als je met een professionele fotograaf werkt is dit dan ook aan te raden om te bespreken. Zelf retoucheer ik standaard alleen tijdelijke oneffenheden (en fronsrimpels, die werken in niemands voordeel) verdere edits worden altijd met de klant besproken. 


Meer weten en zelf echt een keer een goede portret foto van jezelf laten maken?  Ik vertel meer over foto's en visuele strategy tijdens de First Impressions Masterclass. Daarnaast maak ik van alle deelnemers een portret. Samen met vier andere professionals op het gebied van social media, ondernemen, fotografie, video en styling zorg ik ervoor dat jij een onuitwisbare eerste indruk kunt maken. Plaatsen zijn beperkt, wees er snel bij want op=op.

Write a comment

Comments: 0

 ORIGIN STORY STUDIO

+31 40 2407044  (Bellen en Whatsapp)

info@originstorystudio.com

 

Studio Sectie-C

Daalakkersweg 8-20

5641 JA Eindhoven 

 

© OriginStoryStudio2020

 

Bezoek alleen op afspraak.  

 • Monday

  13:00 - 17:30

 • Tuesday

  Closed

 • Wednesday

  13:00 - 17:30

 • Thursday

  13:00 - 17:30

 • Friday

  13:00 - 17:30

 • Saturday

  12:00 - 15:00

 • Sunday

  Closed